Alla människor har någon gång i sitt liv hört orden träning och hälsa, men vad betyder de egentligen? Träning är när vi anstränger kroppen och kroppens muskler under en viss tid och hälsa handlar om hur vi mår. När man tränar går oftast pulsen upp och andningen blir snabbare, ibland får man också mjölksyra i musklerna. Träning är väldigt bra för välmåendet och för att vi ska hålla oss friska. En person som aldrig tränar kommer så småningom att må väldigt dåligt.

För att vi människor ska må bra behöver vi röra på oss och inte sitta stilla hela tiden. Det räcker med 30 minuters promenad om dagen för att kroppen genast ska bli piggare och humöret blir bättre. Människor som aldrig rör på sig på något sätt har stor risk att drabbas av övervikt som sedan kan leda till diabetes, hjärtinfarkt, stroke och andra sjukdomar. För att kroppen ska må så bra som möjligt behöver vi göra oss av med de kalorier som vi tar in varje dag, därför kan det ibland vara bra att räkna sitt kaloriintag.

Träning kan dessutom bota flera sjukdomar, till exempel psykisk ohälsa. När man mår dåligt psykiskt finns det många olika mediciner som man kan äta för att må bättre, men forskning har kommit fram till att träning och motion är det bästa läkemedlet som finns för psykisk ohälsa. Även andra sjukdomar som till exempel fetma botas med hjälp av motion. Skulle du till exempel bryta ett av dina ben är det viktigt att fortsätta röra på sig. Även om du kanske inte kan gå på det brutna benet finns det gott om andra aktiviteter som aktiverar andra kroppsdelar. När frakturen har läkt kan du gå som vanligt igen.

För att något ska räknas som träning måste pulsen gå upp i minst 30 minuter. För att hålla koll på sin puls kan man använda sig av en pulsklocka som mäter pulsen. Efter att man har tränat känner man ofta ett lugn i hela kroppen och människor som har svårt att sova kan hjälpas av att träna innan man ska sova eftersom kroppen blir lugn. Det är alltid bra att träna, men det är inte bra att träna för mycket. Om man tränar för mycket kan man till slut bli fast i en ond spiral där träning blir ett självskadebeteende. Om träningen blir för överdriven finns det risk att drabbas av något som heter anorexia som är en sjukdom där man är undernärd. Därför är det viktigt att hitta en bra balans mellan vilken träning som är hälsosam och vilken träning som är skadlig för hälsan. Om du vill läsa mer om vad träning är för något och vad som är viktigt att tänka på så kan du läsa mer på sporthälsas hemsida.