FettförbränningFettförbränning

Bygga musklerBygga muskler

Vad är träning?

Alla människor har någon gång i sitt liv hört orden träning och hälsa, men vad betyder de egentligen? Träning är när vi anstränger kroppen och kroppens muskler under en viss tid och hälsa handlar om hur vi mår. När man tränar går oftast pulsen upp och andningen blir snabbare, ibland får man också mjölksyra i musklerna. Träning är väldigt bra för välmåendet och för att vi ska hålla oss friska. En person som aldrig tränar kommer så småningom att må väldigt dåligt.

För att vi människor ska må bra behöver vi röra på oss och inte sitta stilla hela tiden. Det räcker med 30 minuters promenad om dagen för att kroppen genast ska bli piggare och humöret blir bättre. Människor som aldrig rör på sig på något sätt har stor risk att drabbas av övervikt som sedan kan leda till diabetes, hjärtinfarkt, stroke och andra sjukdomar. För att kroppen ska må så bra som möjligt behöver vi göra oss av med de kalorier som vi tar in varje dag, därför kan det ibland vara bra att räkna sitt kaloriintag.

Träning kan dessutom bota flera sjukdomar, till exempel psykisk ohälsa. När man mår dåligt psykiskt finns det många olika mediciner som man kan äta för att må bättre, men forskning har kommit fram till att träning och motion är det bästa läkemedlet som finns för psykisk ohälsa. Även andra sjukdomar som till exempel fetma botas med hjälp av motion. Skulle du till exempel bryta ett av dina ben är det viktigt att fortsätta röra på sig. Även om du kanske inte kan gå på det brutna benet finns det gott om andra aktiviteter som aktiverar andra kroppsdelar. När frakturen har läkt kan du gå som vanligt igen.

För att något ska räknas som träning måste pulsen gå upp i minst 30 minuter. För att hålla koll på sin puls kan man använda sig av en pulsklocka som mäter pulsen. Efter att man har tränat känner man ofta ett lugn i hela kroppen och människor som har svårt att sova kan hjälpas av att träna innan man ska sova eftersom kroppen blir lugn. Det är alltid bra att träna, men det är inte bra att träna för mycket. Om man tränar för mycket kan man till slut bli fast i en ond spiral där träning blir ett självskadebeteende. Om träningen blir för överdriven finns det risk att drabbas av något som heter anorexia som är en sjukdom där man är undernärd. Därför är det viktigt att hitta en bra balans mellan vilken träning som är hälsosam och vilken träning som är skadlig för hälsan. Om du vill läsa mer om vad träning är för något och vad som är viktigt att tänka på så kan du läsa mer på sporthälsas hemsida.

Gymträning

Det finns många olika sätt att träna på och det är en smaksak vad som passar bäst för en själv. Här kommer du att få läsa om hur det är att träna på gym. De flesta har någon gång provat att gå på gym. Ett gym är en lokal där det finns massvis med träningsredskap och träningsmaskiner. I ett gym brukar det alltid finnas ett rum för kondition och ett rum för styrketräning. I rummet för kondition kan du till exempel gå eller springa på ett gåband istället för att gå eller springa ute. Det finns även träningscyklar där du kan cykla utan att behöva köpa en egen cykel. Sedan brukar det alltid finnas en roddmaskin där du kan ro utan att sitta i en roddbåt på sjön.

På gym finns det även ett rum med träningsmaskiner som hjälper dig att bygga muskler. Det brukar ofta finnas en benpress som tränar de allra flesta musklerna i dina ben. Sedan finns det maskiner som tränar armar, rumpa och i stort sätt alla kroppens muskler. På ett gym finns det också ett rum med fria vikter. Fria vikter är träningsredskap som bland annat hantlar och skivstänger. Med fria vikter kan du själv bestämma hur mycket tyngd du vill ha i varje övning. I till exempel knäböj kan du använda dig av en skivstång där du sätter på valfri vikt. Tänk på att de flesta skivstängerna på gym väger minst 20 kg utan vikt, om du sätter på 10 kg viktplattor blir totalvikten 40 kg. Är du nybörjare är det alltid smart att börja med bara stången när du gör knäböj, annars finns det risk att du skadar dig. När du har blivit starkare kan du sakta men säkert öka vikten och efter ett tag kan du öka vikten ännu mer.

För att kunna träna på ett gym måste du vara medlem. Du kan enkelt köpa ett medlemskap i receptionen på de gym som du vill träna på. Vissa gym har även hemsidor där du kan köpa ditt medlemskap på nätet. Kostnaden för ett medlemskap varierar från gym till gym men du får räkna med att det kommer kosta dig några hundra i månaden men då får du fri tillgång till gymmet under öppettiderna. Om du vill bli medlem på ett gym kan du läsa mer på iforms hemsida.

Hemmaträning

Alla människor har inte råd eller tillgång att träna på gym, då är hemmaträning en superbra lösning. I ett hemmagym kan du ha vilka maskiner och vikter du vill, men det kommer att kosta en del att köpa in all utrustning. En bra start för dig som är nybörjare och vill börja träna är att gå promenader. Det räcker med 30 minuters promenad om dagen för att du ska märka skillnad i kroppen. När du har gått promenader under en tid kan du börja jogga och få upp pulsen lite. Slutligen kan du börja springa istället för att gå och jogga, men tänk på att börja med att gå och träna upp din uthållighet.

Om du tycker att det är tråkigt att vara ute och motionera kan du alltid införskaffa dig ett hemmagym. I ett hemmagym kan du själv bestämma vad du vill ha för vikter och maskiner. Du får dock tänka på att det kommer att kosta en del att köpa in allt. I ett hemmagym är det vanligt att ha fria vikter som till exempel hantlar och skivstänger. Det finns hantelsett att köpa där du får hantlar med vikter från 1kg till 10 kg. Det finns även skivstångssett där du får en skivstång och vikter i ett paket. Du kan alltid köpa till mer vikter och mer hantlar om du vill det. Om du vill ha en konditionsdel i ditt hemmagym finns det gå-band och motionscyklar att få tag på till ett billigt pris. Om du vill läsa och lära dig mer om hemmaträning kan du kika på claratolls hemsida där du hittar en hel del tips och olika typer av hemmaträning.

Hur du går ned i vikt

Ibland kan man vilja och behöva gå ned i vikt men det kan vara svårt att veta hur du ska göra för att nå ditt mål. För att gå ned i vikt behöver du göra av med mer kalorier än vad du tar in på en dag. Därför kan det vara bra att väga din mat och räkna kalorier för att veta hur mycket du behöver göra av med. När du ska gå ned i vikt kan det vara bra att äta lite mindre kalorier än vanligt så att du hamnar på ett kaloriunderskott. Det är viktigt att inte äta för lite med tanke på att det är skadligt för hälsan. För att gå ned i vikt kan du äta små portioner flera gånger om dagen och motionera varje dag i minst 30 minuter. Tänk på att det inte finns någon ”quick fix” utan för att må bra måste du låta det ta lite tid och leva ett hälsosamt liv. Om du vill lära dig mer om hur du kan gå ned i vikt på bästa sätt kan du läsa mer på dietdoctors hemsida.

Träningsprogram

Oavsett om du vill gå ned i vikt, hålla din nuvarande vikt eller bygga muskler är det bra att följa ett träningsprogram. När du följer ett träningsprogram brukar det oftast finnas alternativ för både gymträning och hemmaträning. Du kommer att få ett schema över vilka dagar du ska träna och vilka övningar du ska göra. I vissa träningsprogram ingår även kostupplägg där du kan få hjälp med kosten och få tips på hur du ska äta för att må bra och få ett hälsosamt liv. De flesta träningsprogrammen kostar en mindre summa pengar men du får tillgång till väldigt många övningar och du får ett strukturerat schema som du enkelt kan följa. Dock finns det kortare träningsprogram som du kan ladda ned gratis på flera olika sidor på nätet, dessa är perfekt för dig som är nybörjare. Det finns träningsprogram för både dig som vill minska i vikt, dig som vill behålla nuvarande vikt och för dig som vill bygga muskler, det finns något för alla. Om du blir nyfiken på hur det är att följa ett träningsprogram kan du kika mer på aftonbladets hemsida, där hittar du flera olika artiklar om träning och träningsprogram.

Hur du bygger muskler

Att bygga muskler är roligt men det tar tid. För att bygga muskler behöver du tillgång till vikter eller träningsmaskiner som hjälper dig att bygga muskler. När du tränar en muskel bryts muskeln ned och när du sedan vilar byggs muskeln upp igen, det är då du kan få träningsvärk. När du tränar en muskel och den bryts ned kommer muskeln till slut att bli större, men det kan ta lite tid och man får ha både disciplin och tålamod.

När du ska bygga muskler är det viktigt att du äter bra och regelbundet, musklerna behöver mat för att byggas upp. När du ska bygga muskler ska du inte ligga på ett kaloriunderskott som vid viktminskning utan du ska snarare ligga på ett kaloriöverskott. Om du vill bygga muskler är det lättast om du har tillgång till ett gym där det finns ett stort utbud av maskiner och olika typer av vikter. Om du tränar hemma är det svårare att få de resultat som du vill ha. Ett tips är att anlita en personlig tränare som kan hjälpa dig och lägga upp ett träningsprogram efter just dig och dina möjligheter. Ibland kan du även få hjälp av en personlig tränare att ta fram en kostplan för hur du ska äta. Om du vill veta mer om hur du bygger muskler på bästa sätt så kan du kika på styrkelabbets hemsida där du hittar både tips på hur du kan gå tillväga och du kan även läsa om träning i allmänhet.

Kosttillskott

När du tränar är det viktigt att du får i dig rätt mat och framför allt rätt mängd mat. Ibland kan det vara svårt att få i sig den mängd mat som man behöver och då kan kosttillskott vara till stor hjälp. Ett kosttillskott är ingen medicin utan det är ett tillskott som hjälper dig att få i dig det som kroppen behöver varje dag. Det finns flera olika kosttillskott till olika slags träning och det är viktigt att du köper de som passar dig och din träning. Oftast tar du en eller två tabletter 3 gånger om dagen när du äter mat, men kom ihåg att inte överdosera med kosttillskott eftersom det kan ge motsatt effekt. Kosttillskott finns att köpa i olika hälsokostbutiker samt på nätet. Priset varierar beroende på vilken sort du ska ha, men du får räkna med att betala någon hundring för det. Tänk också på att köpa rätt kosttillskott för dig och den träning som du utför. Om du tränar styrketräning så ska du ha kosttillskott som är till för styrketräning. Om du vill veta mer om just kosttillskott kan du titta på aftonbladets hemsida där du hittar en massa spännande artiklar om just kosttillskott.

Här kan du kontakta oss om du har frågor om träning och kosttillskott.

amorvincitomnia.se – allt du behöver veta om träning och kosttillskottamorvincitomnia.se – allt du behöver veta om träning och kosttillskott