Har du svårt att veta vilka träningskläder du ska välja? Då är du inte ensam. Även om utbudet av kläder för träning är mycket stort så är det viktigt att välja kläder som faktiskt lämpar sig för ändamålet. Tränar du inomhus är det vanligtvis lite enklare, eftersom du inte behöver ta hänsyn till väder och vind, men hur ska man tänka om man vill träna utomhus året om? Det ska vi ta reda på här!

Om du bara ser till att ha rätt typ av utrustning kan du träna ute året om, oavsett om det är varmt eller kallt, solsken eller regn. Här är inte valet av själva kläder det viktigaste, utan vilket material som du satsar på. Här nedan listar vi lämpliga träningskläder som passar till alla typer av väderförhållanden som Sverige har att bjuda på.

Varmt väder

Under varma och sköna sommardagar kan det kännas extra roligt att träna. Nu kan du sätta på dig dina nya träningsshorts och inte oroa dig för frysa benen av dig. Under varmt väder är det dock rekommenderat att du satsar på material som är fuktgivande och som absorberar svetten. När du tränar kommer din kroppstemperatur att stiga, vilket i sin tur bidrar till en försämrad prestation om du inte håller dig sval. Välj gärna plagg med en lös passform och glöm inte solskyddet!

Kallt väder

Även i samband med kyligt väder är fuktdrivande material att föredra. När kläderna ser till att absorbera upp svett avdunstar vätska och fukt snabbare, vilket i sin tur gör att du kan hålla dig varm och torr mycket längre. Några exempel på fuktdrivande material är t.ex. nylon, spandex, polyester, bambu, ull och propylen. Kom ihåg att om du springer eller tränar ute i kyla är det inte bara material du ska tänka på, utan du bör även anamma ”lager på lager”-principen.

Regnigt väder

Det är lätt att dra sig för att gå ut och springa när det regnar, men med rätt material och träningskläder blir träningen lekande lätt. Här rekommenderar vi att du väljer kläder som är tillverkade i goretex, eftersom de är både vindtäta och vattentäta. På huvudet kan du med fördel ha en vattenavvisande keps för att slippa få regn i ögonen och ansiktet. Kom ihåg att regn har en tendens att försämra sikten, både för dig och för andra människor. Se därför till att du har ordentliga reflexer på dig om du springer där fordon eller cyklar förs fram.

Skotips!

Om du ska träna ute och springa behöver du ha riktigt bra skor på dina fötter. Det är trots allt fötterna som kommer att jobba mest under träningsrundan och det är inte ovanligt att man drabbas av olika typer av skador, t.ex. belastningsskador eller att man inte får tillräckligt med stöd. Har du svårt att veta vilka skor du bör satsa på kan du vända dig till en butik som erbjuder sina kunder möjlighet att testa och prova ut skorna med professionella experter närvarande.