Träning är ett bra sätt att motverka åldrande då många av kroppens system börjar fungera sämre när vi blir äldre. När vi fyllt 40 börjar vi förlora 10-15 % av vår muskelmassa varje årtionde om vi inte tränar. Att äta rätt bidrar också till att hålla kroppen i god form, och det finns många olika skönhetsbehandlingar du kan använda för att se yngre ut.

Med botox kan du dämpa uppkomst av fina linjer och rynkor i ansiktet. Akademikliniken har certifierade sjuksköterskor och läkare som utför injektionsbehandlingar med ett estetiskt och naturligt resultat. En botoxinjektion mjukar upp linjer i ansiktet och gör dem mindre synliga, genom att blockera nervsignaler hos muskler. Efter behandlingen ser du mer fräsch och utvilad ut.

Fysisk träning bromsar åldrandet

Fysisk träning har många positiva effekter, det bromsar hjärnans åldrande, bygger upp muskelmassa som i övrigt försvinner allt mer när vi åldras och stärker hjärta och kärl. När vi åldras förändras hjärnans struktur och kemi, till exempel kan hippocampus, som är ett område i hjärnan förknippat med inlärning och minne, minska i storlek. Vår kognition kan börja påverkas när vi är äldre, men hur mycket och när är mycket individuellt. Vissa åldras med närapå intakta hjärnfunktioner medan andra snabbt märker av en försämring. För att bromsa hjärntappet är det bra att börja med fysisk träning, exempelvis dans eller löpträning.

Kost och fysisk aktivitet

Genom att kombinera styrketräning med hälsosam kost rik på omega-3 kan äldre kvinnor behålla sin rörlighet och styrka. Forskaren Peter Edholm har kommit till denna slutsats i sin avhandling, som visar att träning är särskilt viktigt för medelålders personer för att åldras hälsosamt. Oavsett vilka motionsvanor som man tidigare har haft i livet är det aldrig för sent att börja vara mer fysiskt aktiv. Kvinnor som rört sig mer i yngre åldrar har högre funktionell förmåga och muskelmassa även när de är äldre. Den viktigaste åldern att träna är mellan 50 och 65, då det har störst inverkan på framtida fysisk förmåga. När träningen kombineras med hälsosam kost som har mycket omega-3-fettsyror blir effekten av träningen större. Detta gick att se både vad gällde den explosiva muskelstyrkan, förmågan att bygga muskelmassa och funktionell kapacitet. Äldre kvinnor borde enligt Peter Edholms forskning styrketräna två gånger per vecka, men också tänka på vad de äter för att få ut full effekt av träningen. Ju äldre man blir desto viktigare är det att tänka på kosten.

En kanadensisk studie som publicerats i ”Canadian Journal of Cardiology” har också kunnat visa att äldre personer som tidigare drabbats av sjukdomar i hjärta och kärl har mycket att vinna på att vara fysiskt aktiva. De som deltog i träningsprogram fick efter bara några veckor mindre depression och ångest och bättre kondition. Regelbunden träning var bra för hjärtat oavsett vilken ålder som personen befann sig i när hen började träna.